Sprzet kuchenny do gotowania

Prowadząc restaurację kuchnia winna stanowić wyposażona w nieprzebraną część profesjonalnego sprzętu, który usprawni oraz przyspieszy pracę pracowników. Zakup odpowiednich narzędzi zależy jednak w znacznej ilości od zapotrzebowania czy rodzaju menu.

W wielu restauracjach oferujących staropolskie menu niezbędne są szatkownice do kapusty, ponieważ warzywo zatem stanowi faktem wielu tradycyjnych polskich dań. W małych firmach cateringowych lub małych restauracjach zazwyczaj sprawdza się ta niewielka, ręczna, zwykła szatkownica, zbudowana z plastiku czy drewna, dzięki jakiej można jeszcze przygotować inne warzywa, jak np. ogórki czy marchewkę, z jakich najczęściej produkuje się m.in. świeże surówki. Przy większym zapotrzebowaniu wskazany jest sprzęt innego sposobie, z wbudowanym silnikiem i przynoszony elektrycznie. Przydaje się i głównie w krótkich zakładach produkcyjnych czy gospodarstwach rolnych.

Taka szatkownica jest bardzo wytrzymałym sprzętem o wielkiej klasie, która prezentuje się też swoją obsługą. Sprzęt ten gromadzi się m.in. z silnika, metalowego bębna czy korpusu oraz małej rynny, po której usuwa się poszatkowana kapusta. Szczególnie praktyczną akcją są noże uczynione ze stali nierdzewnej, które mogą służyć przez duży odcinek czasu. Szatkownica zapewne stanowić urządzona na żądanie w dalekie dodatkowe elementy, jak np. świder, który pomoże przeciąć główkę kapusty na pół i zachowa pracy ręcznej. W zależności od potrzeb można i zakupić przystawkę, która pozwoli szatkowanie na plasterki innych warzyw, uchwyt wraz z kołami, dzięki jakim można łatwo przesuwać sprzęt czy dodatkowe tarcze. Tarcze mają pomysł na rodzaj cięcia - mogą wówczas stanowić ograniczone kawałki, wióry albo plastry. Jeśli jednak potrzebna nam jest dopiero szatkowana kapusta, tradycyjna tarcza w zupełności nam wystarczy.